Een belangrijk doel van behandeling is dat je weer regie en grip op je leven (terug)krijgt als je bent vastgelopen in hardnekkige patronen. Dit kan zijn als gevolg van vroege ervaringen of recente schokkende gebeurtenis(sen). Ik vind het belangrijk om de behandelingen die ik geef op maat aan te bieden, maar wel gebaseerd op wetenschappelijke effectiviteit. We kiezen samen op basis van jouw verhaal en klachten de meest werkzame therapie eventueel aangevuld met technieken vanuit een andere invalshoek. Het kan voor de effectiviteit van je behandeling van belang zijn om voor jou belangrijke mensen te betrekken bij je therapieproces. Zo kunnen zij mogelijk waardevolle aanvullingen hebben, je helpen op moeilijke momenten of zijn op de hoogte van dingen die je anders wil aanpakken en mogelijke veranderingen die je gaat doormaken. Het betrekken van anderen gebeurt vanzelfsprekend altijd in overleg. Hieronder een overzicht van de behandelingen.
Schematherapie
Schematherapie is een behandeling die ontwikkeld is door Jeffrey E. Young en is bewezen effectief voor de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek. Binnen deze therapievorm staan schema’s en modi centraal. Een schema is een bepaalde opvatting die je hebt ontwikkeld door opgedane ervaringen. Het is een bril waardoor je naar de wereld en situaties die je overkomen kijkt. Soms weet je rationeel wel dat de opvatting niet klopt, maar voelt het aan als ‘waar’. Een modus is de manier van reageren als een of meerdere van je schema’s wordt geactiveerd en bestaat uit gedachten, gevoelens en gedrag. Tijdens de behandeling leer je, je belangrijkste schema’s en modi te herkennen en te begrijpen waar ze vandaan komen. Je leert je eigenlijke behoeften te voelen en daar op een gezonde manier mee om te gaan. Soms is het nodig om tijdens deze behandeling specifiek aandacht te hebben voor de nare of traumatische ervaringen die je schema’s hebben veroorzaakt of het voelen blokkeren
Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Vereniging voor Schematherapie, www.schematherapie.nl.
Cognitieve Gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie is gericht op het beïnvloeden van de manier van denken en gedrag. Het gaat ervan uit dat het niet de gebeurtenissen zelf zijn die iemand negatieve gevoelens en gedrag triggeren, maar de bril waardoor iemand naar de gebeurtenis kijkt. Door de therapie leer je anders en objectiever naar jezelf en situatie die je meemaakt te kijken, waardoor negatieve gevoelens kunnen verdwijnen en je gedrag zal veranderen.
Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Vereniging voor Cognitieve Gedragstherapie, www.vgct.nl.
EMDR
EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing. De therapie werd ontwikkeld door Francine Shapiro en is ontwikkeld tot een effectieve therapeutische behandelmethode voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring. Dit kan een eenmalige gebeurtenis (zoals een ongeval, overval, overlijden, aanranding of een verkrachting) zijn of meerdere gebeurtenissen over een langere periode (seksueel misbruik of langdurig (psychisch/lichamelijk) geweld (binnen het gezin of door een partner)). De klachten kunnen zich uiten in verhoogde spanning, herbelevingen, angstklachten, veranderd wereldbeeld, negatieve gedachten over jezelf of agressie. Na vermindering van de traumaklachten zal er binnen de behandeling ook zeker voor aandacht zijn wat je nodig hebt om verder te kunnen in je leven.
Relatietherapie
Als je met je partner communiceert, merk je misschien dat bepaalde problemen of thema’s vaak terugkomen of dat boosheid vaak met hetzelfde onderwerp te maken heeft. Dit kan een teken zijn van een belangrijke basisbehoefte bij jezelf of je partner. Behoeften zijn menselijk en universeel. We willen allemaal gezien en gehoord worden. We willen dat iemand van ons houdt, voor ons zorgt en ons accepteert met al onze eigenaardigheden. We willen het gevoel hebben dat we iemand hebben om naar toe te gaan als we het moeilijk hebben. Deze veiligheid hebben we nodig om te kunnen groeien, te ontwikkelen en de wereld om ons heen te verkennen. Hoewel we allemaal beïnvloed kunnen worden door reacties van anderen (bijvoorbeeld wanneer iemand onbeleefd is of je negeert), kan hetzelfde gedrag door je partner je veel harder raken en ervoor zorgen dat je intenser reageert. Er kunnen patronen ontstaan tussen jou en je partner. Een manier om hiernaar op onderzoek uit te gaan is Emotionally Focused Therapy (EFT). Dit is een vorm van therapie die is ontwikkeld door dr. Sue Johnson. Het doel van de therapie is om de verbinding tussen mensen te verbeteren door communicatie over onderliggende behoeften. Het kan ingezet worden voor partners, maar ook voor gezinnen of voor jezelf. Relatietherapie valt onder onverzekerde zorg.

Nieuw: Groep Schematherapie voor mannen
Vanaf mei 2024 start een groep schematherapie specifiek bedoeld voor mannen in samenwerking met Jolanda (Triade Psychotherapie). Geïnteresseerd? Neem een kijkje in de folder voor verdere informatie: